top of page

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Barış Yardımcı
    Av. Barış Yardımcı
  • 22 Ara 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 3 gün önce


Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmeleri, gerekli şartları taşımaları halinde;


- bildirim yoluyla,

- dava ve icra yoluyla


sona erdirilebilir.


1- Kira sözleşmesinin bildirim yoluyla sona erdirilmesi


Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 347. Maddesi gereğince konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli kira sözleşmelerinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça sözleşme aynı koşullarla 1 yıl uzamış sayılır yani kira sözleşmesi kendiliğinden sona ermez.


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez ancak 10 yıllık uzama süresinin sonunda, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla herhangi bir sebep göstermeksizin kira sözleşmesini sona erdirebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kiracı her zaman, kiraya veren ise kira başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra yasal süresinde yapacağı fesih bildirimiyle kira sözleşmesini sona erdirebilir.


2- Kira sözleşmesinin dava ve icra yoluyla sona erdirilmesi


Dava ve icra yoluyla kira sözleşmesinin sona erdirilme sebepleri Türk Borçlar Kanunu’nda sayılmış olup bu sebepler kiracı aleyhine değiştirilemez:


A. Kiraya verenden kaynaklanan sebepler:


- Kiraya verenin veya kanunda sayılan yakınlarının konut veya işyeri ihtiyacı olması

(TBK 350/1) Detaylı bilgi >>

- Kiralananın yeniden inşaası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi ve bu işler sırasında kiralananın kullanımının imkansız olması (TBK 350/2) durumlarında;


Kiraya veren kira sözleşmesini belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin sonunda, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise fesih bildirimi için belirlenen yasal sürelere ve fesih dönemine uyarak açacağı davayla sona erdirebilir.


- Kira sözleşmesi devam ederken kiraya konu taşınmazın satılması halinde yeni malik (taşınmazı satın alan kişi), kendisi ve kanunda sayılan yakınlarının konut veya işyeri ihtiyacının olması (TBK 351) durumunda;


Yasal süresi içerisinde kiracıya yazılı bildirimde bulunmak koşuluyla açacağı davayla kira sözleşmesini sona erdirebilir. Yeni malik bu hakkını kira sözleşmesinin bitiminden itibaren yine yasal süresi içerisinde açacağı davayla da kullanabilir.


B. Kiracıdan kaynaklanan sebepler:


- Kiracının tahliye taahhüdü vermesi (TBK 352/1) Detaylı bilgi >>

- Kira bedelini ödemeyen kiracıya iki haklı ihtarda bulunulması (TBK 352/2)

- Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin kiraya konu taşınmazla aynı ilçe sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutunun bulunması (TBK 352/3) durumlarında;

kiraya veren yasal yollara başvurarak kira sözlemesini sona erdirilebilir.

Comments


YAZI KATEGORİLERİ

FAALİYET ALANLARI

YAZI KATEGORİLERİ

© 2025 Yardımcı Avukatlık Bürosu

Tüm hakları saklıdır.

Sitemizde yer alan bilgiler avukat - müvekkil ilişkisi oluşturmaya yönelik olmayıp bilgi verme amacı taşır.

bottom of page