top of page

CEZA HUKUKU

Ekran Resmi 2022-11-30 14.55_edited.jpg

Ceza hukuku, bir kamu hukuk dalı olup konusu suçlar (karşılığında yasayla yaptırım öngörülmüş hareketler) ve cezalardır (yasada suçun karşılığı olarak öngörülen veya önleme amacı taşıyan, özgürlük veya mala yönelik yaptırımlar). Ceza hukukunda uyuşmazlık konusu suç şüphesiyle ortaya çıkar ve ceza hukuku bu şüpheyi aydınlatmaya çalışır.

 

Ceza ve ceza muhakemesi hukuku, her ne kadar suçluların cezalandırılması amacıyla ortaya çıkmışsa da tarihsel süreçte maddi gerçeğin açığa çıkması amacı önem kazanmıştır. Günümüzde ceza hukukunun en temel amacı, insan haklarına saygılı bir yargılama sonucunda maddi gerçeğe ulaşılarak toplumun düzeninin sağlanmasıdır.

 

Ceza hukukunda "iddia", "savunma" ve "yargılama" faaliyetleri yürütülür. İddia makamı "savcılık", savunmayı yapan "müdafi" ve yargılama yetkisini kullanan "mahkeme" arasındaki ilişki zamanla gelişerek bugünkü halini almıştır.

 

Roma Hukuku'nda benimsenen ve ceza uyuşmazlığının bireyleri ilgilendirdiği düşünülen "itham sistemi"ne göre iddia bireyler tarafından yapılırdı. Savcılık makamı bulunmazdı. Yargılama merci ise "hakem" durumundaydı ve yargılamadaki rolü zayıftı. Hakim, kim ileri sürdüğü iddiayı ispatlarsa onun lehine karar vermekteydi. Taraflarca getirilen delillerle bağlıydı.

 

Ortaçağ'da otoriter devlet anlayışıyla birlikte benimsenen "tahkik sistemi"nde ise ceza uyuşmazlığının çözümünün toplumsal bir mesele olduğu görüşü kabul edilmişti ancak burada da savunma makamı bulunmuyordu çünkü kişiler temel hak ve özgürlüklerinden yoksundu. Dolayısıyla hakim, dilediği her şeye hükmedebiliyordu.

 

Ceza hukukunda, temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması ile bunların korunması işlevleri bir aradadır. Fransız İhtilali sonrası ortaya çıkan ve günümüzde geçerliliğini koruyan sistem, ceza yargılamasının hem bireyi hem de toplumu ilgilendirdiğini kabul eder. Savcılık makamı kamu adına bir iddiada bulunur, yanı sıra bireyler müşteki sıfatıyla yargılamaya katılarak savcının o iddiasını ispatlamasına yardımcı olur. Kusur sorumluluğu şahsidir. Suç ve cezada "kanunilik" yani kanunsuz suç ve cezanın olamayacağı, suç ve cezanın ancak yasayla konulabileceği ilkesi gerek Anayasa'nın 38. maddesi gerekse Türk Ceza Kanunu'nun 2. maddesinin birinci fıkrasında ifade edilmiştir. Monsteguieu, "Kanunların Ruhu" isimli eserinde bu ilkeyi şu sözlerle açıklar:

 

"Felsefi anlamda özgürlük, kişinin istediğini yapabilmesi ya da hiç olmazsa istediğini yapabildiği kanısını taşımasıdır. Siyasi anlamda özgürlük, kişinin güvenliğidir. Hiç olmazsa güvenlik içinde yaşadığı kanısında olmasıdır. Hiçbir şey bu güvenliği, genel ya da özel suçlandırmalar kadar bozamaz. O halde, birey özgürlüğünün başlıca dayanağı ceza yasalarının iyi niyetidir. Bireylerin suçsuzluğu güven altına alınmazsa, özgürlük de güvelik altına alınmış sayılmaz."

 

iddia ve savunma makamı arasında benimsenen "silahların eşitliği" ilkesine göre ise, Anayasa'nın 36. maddesinde belirtildiği üzere, herkes adil yargılanma hakkına sahiptir.

 

Ceza yargılaması aleni ve sözlü olarak gerçekleşir. Hakim serbestçe delil araştırabilir. Ceza yargılamasıyla maddi gerçeğe ulaşılırken bireyin gerek anayasal gerekse insan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelerce koruma altına alınmış insan haklarına saygı duyulması esastır.

 

Ofisimiz, ceza hukukunun alanına giren uyuşmazlıklarda ulusal ve uluslararası alanda hizmet sunmaktadır.

 

CEZA HUKUKU ALANINDA SUNDUĞUMUZ HİZMETLERDEN BAZILARI

 

- Asliye ve ağır ceza mahkemeleri ile sulh ceza hakimliği nezdinde, soruşturma ve kovuşturma aşamalarında müşteki vekilliği ve sanık müdafiliği

- İstinaf, temyiz ve karar düzeltme başvuruları

- Bölge adliye mahkemelerindeki duruşma ve Yargıtay'daki mürafaalara katılım 

- Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru ve bu merciler nezdinde temsil

- Şikayet dilekçelerinin hazırlanması

- Arama, el koyma, yakalama, gözaltı ve ifade süreçlerinde hazır bulunulması ile gerekli itirazların yapılması; tutukluluğa itiraz

- İcra ceza mahkemelerinin yetki alanındaki davalar

+90 533 410 23 24

Levent Mah. Yasemin Sok. No: 16

34330 Beşiktaş/İSTANBUL

bottom of page